Tiedämitänuorilleoikeastikuuluu–seuraaMyrskyä
Myrskyn mielentila, käyttäytyminen ja somesisällöt perustuvat eri datalähteisiin. Nuorille viikoittain teetettyjen kyselyiden lisäksi Myrskyyn vaikuttaa esimerkiksi ajankohtaiset tutkimustulokset nuorille tärkeistä aiheista. Päivitämme tälle sivulle Myrskyyn vaikuttavaa dataa sitä mukaan, kun vastauksia tulee ja tutkimustuloksia julkaistaan.
Myrskyn IG feed
Samalla oli kyllä myös ajoittain tosi raskasta, mut oon ilonen, että kaikesta selvittiin ja sormet ristiin, että ens vuosi kohtelis vähän paremmin! 🤞
Mut ehdottomasti isoimpia ja tärkeimpiä juttuja tänä vuonna ootte ollu TE, kiitos jokaiselle joka on jaksanut seurata näitä mun juttuja ja erityisesti kaikille teille, jotka ootte jakanu omia kokemuksianne välillä tosi diipeistäkin aiheista, niistä on saanu mielettömästi vertaistukea ja tajunnu, että näiden asioiden kanssa ei oo yksin ❤️
Jatketaan ens vuonna ja tehdään siistejä juttuja yhdessä! 🔥
Hyvää uutta vuotta! 💚
Ja hei, millasia uuden vuoden suunnitelmia teillä on? 👀
Vaikka mun oma joulu on tavallaan kai aika perinteinen, ni perinteethän on loppujen lopuks sellanen asia, jotka jokainen voi luoda itse itselleen. Ei ole olemassa yhtä oikeeta tapaa viettää joulua, tai muutakaan juhlapyhää!
Jos kuitenki jouluna tuntuu pahalta ja tuntuu siltä, et haluaisit jutella, muista nää:
mitakuuluu.fi @mielenterveys kriisipuhelin 24/7 0925250111
sekasin247.fi @sekasinchat ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24
Sekasin Gaming auki Discordissa 24/7
discord.gg/sekasin
@mielenterveys toimintaa voi tukea lahjoittamalla – jos haluut ja voit antaa lahjan, joka voi oikeasti olla jollekki todella isoksi avuksi, niin jokainen euro auttaa. Lahjoittaminen onnistuu iisisti Mobilepayllä: 50705
Hyvää joulua tai pyhiä, miten ikinä niitä vietätkin <3
Ja samalla ku mietin sitä, kuinka kiitollinen mä oon hänestä, niin toivon, että hän kokis mun olevan samanlainen tuki ja turva ja että voisin olla hänelle yhtä ymmärtävä tuki ja turva. Toivon, että jokainen sais elämäänsä samankaltasia ihmisiä, joiden kanssa voi jutella ihan mistä tahansa, iloista ja suruista ja kertoa yhdessä huonoja vitsejä. On tosi tärkeetä, että on joku joka oikeesti pysähtyy kuuntelemaan sua tai kyselee ja myös kuuntelee kuulumisia - oli se sitten ystävä, vanhempi, terapeutti tai vaikka koulun terkkari. Mä tiiän, että ei oo mitenkään helppoa olla avaamassa omia ajatuksia muille, mut aina kannattaa yrittää! Ymmärrän, että moni pohtii vaikka sitä, että onko jotenkin vaivaks toiselle, mutta toisaalta, jos joku uskaltautuu kertomaan mulle omista fiiliksistään ja kuulumisistaan, niin mä ainakin oon otettu siitä, että hän on valinnut just mut, jolle hän haluaa avata omia ajatuksia ja tuntemuksia, tulee olo, että on toiselle luottamuksen arvonen! 💙
Jätä tähän 💚 sun luottotyypille ja sovitaanko, että etitään kaikki tänään se pieni hetki, jona kysytään joltain itelle tärkeältä ihmiseltä, että mitä sulle kuuluu? #mitäkuuluu
Kyllä 66 %
Ei 34 %
Entä onko sinulla joku aikuinen jonka kanssa voit jutella huolistasi?
Kyllä 68 %
Ei 32 %
Minä ja @mmiisas pidetään tänään maanantaina 22.11. klo 15 alkaen yhteinen IG-live @valiofi -tilillä 🔥
Tarkotuksena on leipoo jotain ihania jouluisia herkkuja Miisan opastuksella, jutella vähän syksyn fiiliksistä ja tietty vaihtaa kuulumisia myös teidän seuraajien kanssa!❤️
Muistakaahan tulla kaikki linjoille! <3
Onhan somessa tosi paljon hyviäki puolia ja se pakosti tulee tulevaisuudessa olemaan vieläkin isompi osa meidän kaikkien elämää ja onhan se omalla tapaa väline olla yhteydessä ystäviin tai vaikka kauempana asuviin sukulaisiin, sieltä voi löytää uusia ystäviä ja inspiroitua esim. uusista harrastuksista ja saada jopa tukea omiin vaikeisiin hetkiin ja se on tietty tosi siisti ja arvokas juttu! <3
Jos tarkemmin alkaa analysoimaan, niin toki somessa vietetty aika on pois kaikesta muusta, mutta se voi toisaalta olla yhtä arvokasta, kun mikä tahansa muu ajanviete, jos siitä saa energiaa ja hyvää mieltä. Ei siis kannata turhaan syyllistää itteään, jos tuntuu, että aidosti viihtyy somessa ja sen käyttö ei vaikuta elämään negatiivisesti!
Ehkä mun pointti onkin se, että kannattaa punnita ite omaa somen käyttöä ja sen seurauksia. Kysy itseltäs säännöllisesti, tuleeko sulle hyvä tai inspiroitunut fiilis somessa vai koetko sen paineita luovana ahdistavana paikkana? Tähän ei varmasti oo yhtä ainoota mielipidettä, koska kaikessa on aina omat plussat ja miinuksensa, mutta siks on just tosi tärkeetä osata tunnistaa ne omat rajansa.
Minkälaista sisältöä sä tykkäät seurata somessa ja miksi? 💚
#mielenterveys #sosiaalinenmedia
Kyllä 89 %
Ei 11 %
Miltä sinusta tuntuisi, jos vähentäisit sosiaalisen median käyttöäsi?
Onni 28 %
Ahdistus 25 %
Ihastus 8 %
Suru 8 %
Viha 3 %
Jännitys 28 %
Kun kuuntelee keskustelua ilmastonmuutoksesta, sen supernopeesta etenemisestä ja tuhoisista vaikutuksista, alkaa pakosti mietityttämään, et miten meille, tälle ihmiskunnalle tulee oikeen käymään. Pelottaa ja ahdistaa se, että tää maapallo on tuhoutumassa ja tuntuu ettei kukaan tee asialle mitään.
Välillä esimerkiks uutisia lukiessa tai somea selatessa tulee niin suuri ahdistus, että alkaa oikeesti itkettämään, ja samalla vi*uttaa ihmisten välinpitämättömyys ja itsekkyys. Onneks ajoittain kohtaa kuitenkin rakentavaakin keskustelua, siitä saa aina pientä toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
Sitä pyrkii jotenkin ite aina miettimään, että mitä mä voin tehdä paremmin, jotta tää planeetta pysyis kasassa vielä tulevia sukupolvia varten ja samalla myös koittaa tietysti tuoda esille näitä huomioita ja vinkkejä kavereiden kesken ja somessa.
On toki muistettava, et koska esimerkiks pienillä paikkakunnilla julkinen liikenne voi toimia tosi huonosti ja välimatkat voi olla tosi pitkiä, niin on varmasti turhauttavaa ja raskastaki kokea syyllisyyttä omasta yksityisautoilusta, jos ei vaikka oo varaa hankkia sähköautoa tai jos ne julkiset ei toimi.
Sen lisäks, että vaikutetaan ilmastoasioihin mm. äänestämisellä ja demokratialla, niin koitetaan kiinnittää erityisesti huomiota omassa vaikutuspiirissä oleviin juttuihin, niinku esimerkiks ostosten tekemiseen, jätteiden lajitteluun kotona tai vaikka töissä ja omiin kulutustottumuksiin. Koitetaan ostaa asioita enemmän käytettynä, käytetään vettä vaan sen verran kun tarvitaan, pyritään ostamaan kasvis- ja hävikkiruokaa ja koitetaan tutustua paremmin erilaisiin lähteisiin, joista löytää tietoa vastuullisemmasta kuluttamisesta.
Toivon, et näistä asioista ääneen puhuminen herättäis paljon rakentavaa ja monipuolista keskustelua, ja et jokainen vois oppia jotain uutta vastuullisista elintavoista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ylipäätään ja sen myötä olla oman toiminnan kautta vaikuttamassa tän pallon tulevaisuuteen.
Millasen ekoteko-vinkin sä haluaisit jakaa kaikille? 💚
#ilmastonmuutos #ekologisuus #vastuullisuus
Lähes jatkuvasti 7 %
Päivittäin 17 %
Silloin tällöin 54 %
Harvoin 12 %
En juuri lainkaan 10 %
Mitä tuntemuksia keskustelu ilmastonmuutoksesta herättää sinussa?
Innostuneisuus 7 %
Ahdistus 22 %
Luottamus 5 %
Suru 18 %
Turhautuminen 32 %
Jännitys 16 %
Koetko itsesi vastuulliseksi kuluttajaksi?
Kyllä 55 %
Ei: 45 %
Sitä jotenkin aina koittaa järkeillä ja miettiä, et miks tai minkä takia joku haluaa sanoo mitään ilkeitä asioita… Ehkä se on joku keino niille purkaa omaa pahaa oloa ja ahdistusta? Niille tyypeille ne on varmaan vaan satunnaisia sanoja tai joku hetken päähänpisto josta tulee varmaan hetkeks jotenki hyvä mieli, mut mulle ja varmasti monille muillekin ne yleensä merkkaa aika paljon enemmän.
Vaikka se toinen ei hetken päästä enää ees muistais koko juttua, ni mä valitettavasti muistan. Usein ne on tietty vaan jotain nimimerkin takana piilottelevia random tyyppejä jonka sanat pitäis varmaan vaan osata jättää ihan omaan arvoonsa.. Mut eipä kukaan meistä oo teflonia 🤕
Miks esimerkiks tää kuvan tyyppi halus sanoo tai tehdä noin? Tai oikeestaan: miks ylipäätään kukaan haluis tehdä noin? Mitä se siitä sai, tuleeko siitä jotenki hyvä mieli ku pääsee sanomaan toiselle tosi pahasti ja oikein tahallaan haluu loukata toista? En oikeen jaksa uskoo…
Mut silti: miks oikeesti melkeen jokaisella somea käyttävällä on kokemuksia siitä, että ne on joko saanu jotain ikäviä tai kamalia viestejä tai vähintäänki nähny jonkun kommentin tai viestin, jonka ainoo tarkotus on ollu satuttaa toista. Tai nähny jotain muuta sellasta häiritsevää – esimerkiks lähetettyjä kuvia tai videoita joita ei todellakaa oo pyydetty eikä haluttu kattoo.
Siihen viestiin jonka mä sillon sain, en lopulta vastannu mitään, Kirjotin kyllä monia eri vastauksia valmiiks ja kävin kaikkia vaihtoehtoja niissä läpi, et sanonko takas yhtä ilkeestä, paljastanko et se pääsi ihon alle tai et kerronko vaan et noi sun sanomiset ei oo totta. Lopulta sit kuitenkin päätin, et mä en lähde tollaseen mukaan ja jätän sen omaan arvoonsa, mut ei ollu helppoa sekään - ja no, tässä mä nyt kuitenki tätä asiaa puran ja koitan jotenki käsitellä sitä.
*jatkuu kommenteissa ⬇️
Ilo 25 %
Ahdistus 23 %
Luottamus 7 %
Suru 5 %
Viha 7 %
Jännitys 33 %
Oletko nähnyt tai kohdannut häiritsevää käytöstä internetissä tai sosiaalisessa mediassa?
Kyllä 93 %
Ei 7 %
Oletko itse ollut häirinnän tai häiritsevän käytöksen kohteena internetissä tai somessa?
Kyllä 60 %
Ei 40 %
Oletko nähnyt tai kohdannut häiritsevää käytöstä internetissä tai sosiaalisessa mediassa jonkun itsellesi tuntemattoman/vieraan henkilön toimesta?
Kyllä 86 %
Ei 14 %
Entä oletko nähnyt tai kohdannut häiritsevää käytöstä internetissä tai sosiaalisessa mediassa jonkun itsellesi tutun henkilön toimesta?
Kyllä 46 %
Ei 54 %
Ihan _jokaisen_ nuoren mieli on arvokas ja just siks tänä vuonna kampanjan tavoitteena on kannustaa aikuisia kohtaamaan nuoria aidosti, arvostaen ja yhdenvertaisesti.
Nuorelle ja varmasti vanhemmallekin pienikin kohtaaminen voi olla tosi tärkeä hetki, joka oikeesti tuo turvaa, toivoa ja valoa elämään. Mä toivon, että nuoret sais jatkossa entistä paremmin apua ja tukea huoliin, murheisiin, ihan kaikkiin mielenterveyteen liittyvään ja että näistä asioista puhuttais enemmän. Kysyttäis ja kuunneltais, mitä toiselle kuuluu ja tarjottais tukea, kun toinen sitä tarttee 💚
Mielen asioiden kans ei pitäis kenenkään joutua olemaan yksin eikä toisen ongelmia tai huolia sais koskaan vähätellä tai sivuuttaa olankohautuksella. Ja vaikka sellaset jutut, jotka esim. tosi monen nuoren mieltä painaa, voi aikuisesta tuntua jotenki vähäpätöisiltä, ni ne voi olla sille toiselle maailman isoin juttu. Aikuinen on ehkä jo ite kokenu ne asiat tai jotain vastaavaa eikä ne ehkä tunnu sille enää mitenkää isoilta murheilta, mut se ei todellakaa oikeuta mitenkään vähättelemään niitä.
Kuuntelemisella, myötätunnolla ja kannustamisella on oikeesti tosi iso merkitys. Vaikka ei pystyis suoraan ymmärtämään tai oikeastaan samaistumaan johonki toisen huoleen, on se huoli kuitenki sille toiselle totta. Ei vähätellä, vaan kuunnellaan, tuetaan toista ja jaetaan mielummin toivoa ja jaetaan sitten vaikka vähä erilaista perspektiiviä siihen asiaan.
Tänään iltakuudelta ympäri maailmaa syttyy vihreitä valoja maailman mielenterveyspäivän kunniaksi ja jos säkin haluut olla mukana, niin se onnistuu ihan vaan vaikka laittamalla jotain vihreetä päälle tänään. Vihreetä lamppua multa ei tähän hätään löytyny, mutta löyty sentään huppari 😅
Hyvää maailman mielenterveyspäivää 10.10. kaikille, muistakaa, että ollaan täysiä kymppejä ihan jokainen! 💚
@mielenterveys
#vihreäävaloa #yhdenvertaisuus #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä #mitäkuuluu
Ehkä tekin ootte jo bongannut tän? Oon niin innoissani ja ylpee tästä koko projektista! Tää oli mulle nimittäin tosi tärkee juttu 💚
Eli siis: @toivonkarki ja yli 70!!! Suomen isointa artistia teki uuden version Pidä huolta -biisistä, jonka avulla kerätään rahaa nuorten auttamiseen vaikeissa elämäntilanteissa ja erityisesti näin koronan jälkeen. Apua todellaki tarvitaan, koska kuulin, että esim. @sekasinchat iin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa ja valitettavasti vaan joka viidenteen pystytään vastaamaan 😔
Sekasin-chatista on ollu apua tosi monelle, joten jeesataan nyt me Sekasin-chattia auttamaan yhä useampia avun ja tuen tarpeessa olevia nuoria!!
Sen voi tehdä helposti vaikka kattomalla tän musavideon (tsekkaa Youtube: Toivon Kärki – Pidä huolta) tai kuuntelemalla biisiä, rahat näistä kuunteluista menee nuorten mielenterveystyöhön ja muun muassa Sekasin-chatille. Pidahuolta.fi -sivustolta löytyy lisää tietoa ja mahdollisuus lahjoittaa myös rahaa pottiin! 💙
Hitsi tää ei anna mun tägää kaikkia mut ihan superiso kiitos:
Aksel Kankaanranta, ANI, Anna Puu, Antti Ketonen, Antti Tuisku, ARTEM, BEHM, Benjamin Peltonen, BESS, Chisu, costee, Disco, eetu, Elastinen, Ellinoora & Samuli Sirviö, Ellis, EME, Erika Vikman, Erin, Etta, F, Figaro, Gasellit, Haloo Helsinki!, Happoradio, Hassan Maikal, Helena Routa, Heviteemu, Ida Paul & Kalle Lindroth, Ilkka Alanko, ILON, Ilta, Janna, Janne Halmkrona, Janne Joutsenniemi, Jenni Vartianen, Jesse Kaikuranta, JVG, Kasmir, Kauriinmetsästäjät, Konsta Hietanen, KUUMAA, Käärijä, Laura Närhi, Lauri Tähkä, Leo Stillman, Lukas Leon, Maija Vilkkumaa, Mikael Gabriel, Mikko Harju, Mouhous, Ollie, Paleface, Pamela, Paul Elias, Pihlaja, Ressu Redford, Robin Packalen, Samu Haber, SANNI, Sara Siipola, SINI YASEMIN, Tactic L, Tero Vesterinen, Titta, Tomi Saario, Tuure Boelius, Tuure Kilpeläinen, Uniikki, Vesala, Vesta, Vihtori Maijanen, VIIVI, Vilma Alina, william, Yläkerta, Yona, Younghearted
+ myös @mielenterveys @toivonkarki @pietarinkadunoilers @s_ryhma ja @lahitapiola_lokaltapiola 💚
Kukaan ei tietenkään oo kenellekään mitenkää tilivelvollinen kertomaan terapiassa käymisistään tai siitä, että on hakenu apua mielenterveysasioihin, mutta kyllä mä koen, että mitä enemmän näistä asioista puhutaan niin sitä vähemmän niihin liitetään kaikkia turhia ennakkoluuloja tai häpeää, koska yhtään minkäänlaista häpeää surusta, ahdistuksesta, peloista tai yhtään mistään mielen ongelmista eikä avun pyytämisestä niihin ei todellakaan pitäis tuntea!
Mulle siitä juttelusta oli superisti apua ja oikeesti, jos yhtään mietityttää niin aina kannattaa hakea apua. Surullisin juttu tässä on se, et sitä apua ei tällä hetkellä vaan saa niin hyvin, niin paljon tai niin matalalla kynnyksellä ku sitä oikeesti pitäis. Liian moni törmää liian pitkiin jonoihin tai siihen, et apua saa vasta sitten ku tilanne on oikeesti kärjistyny jo tosi pahaks 🙁 Kuinka moni jättääkään sen takia hakematta apua, kun ei enää siinä kohtaa riitä jaksaminen siihen selvittämiseen, soitteluun, jonottamiseen ja papereiden täyttelyyn?
Sulle, joka oot miettiny et pitäiskö mennä jonnekki juttelemaan, niin sanon että ehdottomasti! Apua kannattaa hakea jos se yhtään mietityttää. Ja jos oot hakenu muttet oo vielä apua saanu, niin koita jaksaa hakea vielä uudelleen, älä luovuta! ❤️
Jos yhtään pystyit samaistumaan näihin mun kertomuksiin, kommentoi vaikka sydämellä niin huomaatte, ettette todellakaan oo yksin! 💚 Jos susta tuntuu siltä, että tarviit apua mielenterveyteen liittyen, ole yhteydessä terveyskeskukseen, työterveyteen tai koulun terveydenhoitajaan. Tässä vielä pari tärkeää numeroa ja linkkiä, joihin voi myös olla tilanteen tullen yhteydessä: 🟢 mitakuuluu.fi
@mielenterveys kriisipuhelin 24/7 📞 09 25250111 ⚫️ sekasin247.fi
@sekasinchat ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24
Sekasin Gaming auki Discordissa 24/7 discord.gg/sekasin
Kyllä 52 %
Ei 48 %
Oletko saanut tarvittavaa apua näihin ajatuksiin?
Kyllä 52 %
Ei 48 %
Oletko käynyt keskustelemassa mielenterveyden ammattilaisen kanssa (esim. käynyt terapiassa)?
Kyllä 56 %
Ei 44 %
Koetko, että jos hakisit apua mielenterveyteen liittyvissä asioissa, sillä voisi olla myöhemmin tulevaisuudellesi pääasiassa:
Positiivisia vaikutuksia 91 %
Negatiivisia vaikutuksia 9 %
Koetko, että saat/saisit tarvittaessa mielenterveyteen liittyvissä asioissa tarpeeksi helposti apua?
Kyllä 41 %
Ei 59 %
Mut nyt ku katon tätä kuvaa kattoo tälleen vähä pidemmän ajan jälkeen ja mietin, miltä musta silloin tuntu ja miten totta se tunne mulle silloin oli, se kaikki tuntuu tavallaan jo jotenki tosi kaukaselta ja vähän vieraalta, vaikka hyvin sen muistankin.
Jos susta nyt tuntuu tosi pahalta, niin muista, et huomenna voi tuntua jo ihan toiselta. Kaikenlaisista tunteista, ihan niistä synkimmistäki, kannattaa ihan oikeesti puhua jonku kanssa. Jaettuna ne asiat saa vähän erilaista perspektiiviä ja niihin saa sellasta etäisyyttä, jota ei yksin pohtien tunnu millään saavan. Joku ihan katastrofilta tuntunu juttu ei ääneen jollekki sanottuna ku ehkä enää tunnukaa niin katastofilta. Sekunti, minuutti, tunti ja päivä kerrallaan – en halua luovuttaa. ❤️
Tänään 10.9. vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Muistetaan kaikki kysyä, kuunnella ja kertoa #mitäkuuluu koska noilla kahdella pienellä mut korvaamattoman tärkeellä sanalla voi oikeasti jopa pelastaa hengen. Jos susta tuntuu siltä, että tarviit apua tai haluat jutella siitä, miltä susta tai vaikka jostain kaverista tuntuu, niin kannattaa tsekata nää 👇
🟢 mitakuuluu.fi
@mielenterveys kriisipuhelin 24/7 📞 09 25250111 ⚫️ sekasin247.fi
@sekasinchat ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24
Sekasin Gaming auki Discordissa 24/7 discord.gg/sekasin
#mitäkuuluu #mitakuuluu #mielenterveys #itsemurhienehkaisypaiva
Uskaltaisko vihdoin ajatella, et tää on nyt sitä valoa tunnelin päässä? 😁 Ei oo ollu todellakaa mitään helpointa aikaa viimeset 1,5 vuotta ja monelle varmasti vaikeinta aikaa ikinä, mut jäin kuitenki miettimään et onhan tää tuonut mukanaan jotain hyvääkin?
Aina ei oo ehkä siltä tuntunu, mut onhan tän kaiken pakollisen vapaa-ajan myötä ollu tosi paljon aikaa ettiä niitä omia juttuja ja miettiä et mitä just mä haluan tulevaisuudelta. Tää aika on opettanu monella tapaa arvostamaan sellasia asioita, joita ennen koronaa ei edes oo muistanut huomioida tai on pitäny jonkinlaisina itsestäänselvyyksinä. Ja jos ollaan ihan rehellisiä, ni välillä on ollu tosi kivakin, kun on voinu hyvällä omallatunnolla sanoo etten oo tehny viikonloppuna yhtään mitään 😴 Ihan ku ois saanu ns. “tekosyyn” levätä, vaikka ei sellasta todellakaa olis tarvittu ennenkään!!
Toisaalta, yksin on paitsi saanu, mut myös joutunu olemaan enemmän. Välillä se on ollu aika rankkaaki, mut oon myös oppinu jotenkin nauttimaan omasta seurasta ja ajasta. Tiedostan kuitenki sen, että monille tää korona-aika on ollu vielä paljon raskaampaa, kun vaikkapa mulle ja nyt poikkeusoloissa esim. yksinäisyys on noussu esiin mm. some-keskustelussa joka on tosi jees! On hyvä, että näistä suhteellisen vaietuista aiheista puhutaan nykyään enemmän, ja tuodaan ne oikeesti päivänvaloon. Toivottavasti moni myös muistais, että esimerkiks vaikkapa just yksinäisyys on ollu iso ongelma jo ennen koronaakin, ja sitä se on monelle varmasti tän jälkeenkin! 🙁
Mut hei, onko sulle jääny korona-ajasta jotain hyvää käteen? Yllättikö joku juttu positiivisesti tai onks ollu jotain sellasta, jonka sä jopa ottaisit mukaan tästä vaikeesta ajasta? 💚
Kyllä: 62 %
Ei : 38 %
* kysely myrsky.mieli.fi
Ja siis jos tää tunne tulee jo pelkästää yhen päivän to do-listan teosta, ni entäs sit isommat jutut niinku koulu, työt, urheilu, ystävät & perhe ja vielä tulevaisuuski...
Sitä miettii et miten mun tulis käyttäytyä, miltä näyttää, miten olla? Mitä multa oikein ees ootetaan – ja oottaako muut, vai ootanko mä vaan ite iteltäni? Joskus tuntuu, etten vaan oikeen riitä. Pelottaa, että muhun petytään, ja se ahdistaa.
Samalla on niin helppoa luulla et muilla olis asiat jotenki paremmin tai helpommin, tai sellasen kuvan sitä helposti saa esimerkiks somessa tai muutenkin netissä. Aika harva kuitenkaan yleensä postaa mitään huonompia hetkiä tai puhuu niistä jutuista, jotka ahistaa tai masentaa.
Sitä vaan siis mietin, että miksei sitä osaa sanoa itelleen niitä asioita joita sanoo ystävälle, jos se kokee olevansa riittämätön tai epäonnistunu? Miten te tsemppaatte itteenne, kun teitä ahdistaa? 💚
Kyllä 76 %
Ei 24 %
* Kysely myrsky.mieli.fi
Samalla mietin, et oonks itekkää osannu tai uskaltanu aina puuttua kiusaamiseen, jos on ollu jotain syrjimistä ja porukan ulkopuolelle jättämistä, nimittelyä, arvostelua tai muuta pahan puhumista. Ehkä en. 😞
Luin just että Suomessa koulussa kiusattais jopa yhtä kymmenestä. Se on oikeesti ihan hirvee määrä, ja vaikka pitäis, moni ei uskalla puuttua koska pelkää, et mitä jos on ite seuraava. Sit taas kuitenki sillä puuttumisella tai asiasta kertomisella voi olla tosi iso apu ja vaikutus parempaanki päin. Kiusaamisesta pitäis ylipäätään puhua enemmän ja siihen pitäis puuttuu heti ja napakasti silleen ihan konkreettisin teoin. Vaikka sitten soittamalla kiusaajan vanhemmille tai jotain. Seuraukset tulee liian usein vain kiusatun kannettavaks. Asiaa ei missään tapauksessa pitäis vähäksyä. Joskus oon miettiny että mitä jos kiusaamisen nimi muutettaisiin väkivallaksi, koska sitä se on. Että siihen sit suhtauduttaisiin vakavammin.
Mietin et mitä te sanoisitte tai ootte sanonu, kiusaajalle tai kiusatulle? Mistä sulle on ollu apua, jos oot tullu kiusatuksi? 💚
Kyllä: 74 %
Ei: 26
Oletko itse joskus kiusannut?
Kyllä: 33 %
En: 67 %
*Kysely myrsky.mieli.fi
Iso osa yksinäisyydestä tuntuu johtuvan vallitsevasta tilanteesta, eristyksestä koronan takii 🤮 🤮 🤮, etäopiskelusta ja rajotuksista. Mut elämässä on muitakin semmosia juttuja, jotka on lisänny yksinäisyyden tunnetta. Vaikka ympärillä oliskin ihmisiä niin välillä tuntuu, että on silti yksin omien kokemusten kanssa. Etenki kun näkee somessa, että muilla on kivaa tekemistä kavereiden kaa, niin tulee sellanen fiilis, että on tosi yksin ja miksei osaa antaa itsestään enemmän.
Moni on korona-aikana etääntynyt frendeistään, mut samalla ne ystävyyssuhteet jotka on jäänyt, on taas muuttunut aidommiksi ja syvemmiksi. Mäkin oon nähny vähemmän ystäviä, mutta enemmän niitä tärkeitä. Ja vaikka tää aika on vähentäny yhdessä kokemista, oon tosi ilonen, että ollaan voitu frendien kaa keksiä vaihtoehtosia tapoja pitää yhteyttä. Eihän se tietty ihan sama asia oo, mut sitte ku ollaan taas päästy näkemään, sitä on osannu arvostaa ihan eri tavalla. 💚
Tägää tähän frendi joka on aina ollu tai josta on tullu sulle viime aikoina tosi tärkee. 👇🥰
Kyllä 83 %
En 17 %
Koetko, että sinulla on nyt:
Liian vähän ystäviä 40 %
Juuri sopivan verran ystäviä 57 %
Liian paljon ystäviä 5 %
Mikä fiilis sinulla on ollut ystävyyssuhteistasi korona-aikana?
Onni 27 %
Pelko 22 %
Rakkaus 17 %
Suru 20 %
Viha 4 %
Yllätys 9 %
* Kysely myrsky.mieli.fi
1. Tottakai oltiin Lintsillä…
2. …just se kesäkuun ainoo sateinen päivä 😂
3. Mökkilyfee 😌
4. @ylpstagram pizzalla 😛
5. Mun uus BF 🥰
6. Lisää mökkilyfee ☀️
7. Hoops with @nelliorell 🏀🗑
T. @nelliorell ja 🌪
Mitä jos en saakkaan sellasta opiskelupaikkaa, johon olisin tyytyväinen? Mitä jos epäonnistun? Se mitä maailmalla tapahtuu ja ilmastokriisi pyörii kans kovasti mielessä ja huolettaa.
Korona on tietenki antanut murheille vielä lisämausteen. Jännittää et palautuuko se kuuluisa normaali koskaan. Kauan tätä etä-elämää, puolittaista nuoruutta, joutuu vielä elämään? Saako ”hukattua” karanteeni-aikaa koskaan takas? Samalla se normaalin paluukin mietityttää, koska sekin oli monelle niin vaikeeta. 😔💔
Mut vaikka nää jutut välillä ahdistaakin tosi paljon, niin koitan muistaa et se on vaan hetkellistä. On nimittäin ihan sairaan hienoo, että tällasten rankkojenkin aikojen jälkeen, suurin osa nuorista jaksaa olla optimistisia ja uskoo, että asiat tulee olemaan tulevaisuudessa paremmin.Se antaa mullekin tosi paljon voimaa ja uskon, että tällä asenteella uudesta normaalista tulee vanhaa parempi. 💚🙏
27% jännitystä,
25% huolta,
20% innostusta,
51% nuorista uskoo, että tulevaisuudessa asiat tulevat olemaan paremmin kuin nyt
24% nuorista uskoo, että tulevaisuudessa asiat tulevat olemaan huonommin kuin nyt
*Kysely myrsky.mieli.fi
Superkiva et löysit tänne! Vähän jännittää tän postauksen tekeminen, mut here goes!
Mulle on tosi tärkeetä lisätä avointa puhetta, oikeestaan ihan kaikesta, mut etenkin mielen asioista. Siks lähdinkin innolla @mielenterveys vaikuttajaksi. Tällä tilillä yritän tuoda omia fiiliksiä esiin mahdollisimman rehellisesti ja avoimesti ja kannustan siihen kaikkia muitakin. 🙏💚
Just nyt mä oon oikeestaan aika innoissani syksystä, mut samalla vähän pelottaa et mitä kaikkee se tuo tullessaan. Mitä juttuja sulla on tänään mielen päällä?
Stay tuned, kaikkee MIELENkiintosta tulossa pian! Tyyntä ennen Myrskyä, vai miten se nyt menikään 😃
Datapisteet
*Kysely myrsky.mieli.fi
Keskustelu ilmastonmuutoksesta herättää turhautumista, ahdistusta ja surua.
*Kysely myrsky.mieli.fi
*Kysely myrsky.mieli.fi
60.2% on ollut itse häirinnän tai häiritsevän käytöksen kohteena internetissä tai somessa.
*Kysely myrsky.mieli.fi
92.6% on nähnyt tai kohdannut häiritsevää käytöstä internetissä tai sosiaalisessa mediassa.
*Kysely myrsky.mieli.fi
Tuntemattomien kanssa netissä keskustelu herättää eniten jännitystä, iloa ja ahdistusta.
*Kysely myrsky.mieli.fi
53,4%:lla on ollut itsetuhoisia ajatuksia.
*Kysely myrsky.mieli.fi
59.3% ei koe, että saa/saisi tarvittaessa mielenterveyteen liittyvissä asioissa tarpeeksi helposti apua.
*Kysely myrsky.mieli.fi
55.7% on käynyt keskustelemassa mielenterveyden ammattilaisen kanssa.
*Kysely myrsky.mieli.fi
76.9% kokee, että heihin kohdistuu ulkoisia paineita.
*Kysely myrsky.mieli.fi
33.4% on ollut joskus kiusaaja.
*Kysely myrsky.mieli.fi
73.2% on joskus tullut kiusatuksi koulussa, vapaa-ajalla tai töissä.
*Kysely myrsky.mieli.fi
Ystävyyssuhteisiin on korona-aikana liittynyt monenlaisia tunteita: onni (27.2%), pelko (22.1%) ja suru (20.1%).
*Kysely myrsky.mieli.fi
40.7% kokee, että ystäviä on liian vähän.
*Kysely myrsky.mieli.fi
83.1% on kokenut yksinäisyyden tunnetta viimeisen vuoden aikana.
*Kysely myrsky.mieli.fi
Syksyn saapuminen herättää eniten jännitystä (27.2%), huolta (24.5%) ja innostuneisuutta (19.8%).
*Kysely myrsky.mieli.fi
Yli puolet (58.2%) on optimistisia tulevaisuuden suhteen.
*Kysely myrsky.mieli.fi
Yli puolet (52%) 18-34-vuotiaista kokee koronan vaikuttaneen kielteisesti mielenterveyteensä.
Manifesto – Tuhat suomalaista Kesäkuu 2021
41% 18-34-vuotiaista on harkinnut tai miettinyt vakavasti itsemurhaa.
Manifesto – Tuhat suomalaista Kesäkuu 2021
18-34-vuotiaista lähes joka toinen tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan.
Vastaajat, jotka eivät ole ikinä miettineet itsemurhaa. Manifesto – Tuhat suomalaista Kesäkuu 2021
Yli puolella (55%) 18-24-vuotiaista opiskelu aiheuttaa huolta.
Manifesto – Tuhat suomalaista Kesäkuu 2021